Miercuri 07 Decembrie 2022, Actualizat 5:56 pm

 

Focare de boala limbii albastre, confirmate în judeţul Mureş

vaciDouă focare de boala limbii albastre au fost confirmate în comunele mureşene Vânători şi Brâncoveneşti, iar autorităţile au luat măsuri de prevenire a răspândirii bolii, târgurile de animale fiind închise pe perioadă nedeterminată.

Prefectul de Mureş, Vasile Liviu Oprea, care este și preşedinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor, a dispus, azi, închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ, pe perioadă nedeterminată, după confirmarea bolii limbii albastre la patru vaci și patru oi din comunele mureşene Vânători (sat Archita) şi Brâncoveneşti (sat Idicel Pădure). Oprea a declarat că analizele de laborator care au confirmat boala limbii albastre la cele opt animale au sosit vineri la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Mureş, el precizând că închiderea târgurilor de animale e procedura de urmat în astfel de cazuri, “pentru a evita aglomerarea animalelor şi atacul culicoidelor, musculiţele înţepătoare care transmit boala”.

Prefectul, care a condus DSV Mureş înainte de a fi numit în această funcţie şi care este de profesie medic veterinar, a spus că, din informaţiile sale, dacă se înregistrează temperaturi sub 10 grade, minimum şapte zile, musculiţele respective dispar, iar prognoza meteo este în acest sens.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Mureş, Fegyvernegy Sandor, a precizat, la rândul său, că în urma confirmării celor două focare din judeţ s-au impus şi restricţii de mişcare a animalelor pe o rază de 20 de kilometri în jurul localităţilor unde s-a confirmat boala şi că, până acum, nu s-au înregistrat animale moarte din cauza bolii limbii albastre în Mureş.

Lăsați un comentariu

*